Jakie kociołki dostępne sa na rynku?
Kociołki dzielą się na wstawiane do ogniska i wiszące na trójnogu czy innym stelażu. Wstawiane do ognia są zmykane hermetycznie i nie ma możliwości mieszania potrawy podczas gotowania. W tego typu kociołkach najlepiej przygotowuje się zapiekanki, duszonki, dania miesne i warzywne. Smakują obłędnie zaraz po otwarciu pokrywy. Kociołki wiszące idealnie sprawdzają się w gotowaniu dań jednogarnkowych. W tym typie kociołków można mieszać jedzenie podczas gotowania. Dania rekomendowane do kociołków wiszących to gulaszowa, bigos, fasolka po bretońsku.
Kociołki - na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Przy zakupie należy zwrócic uwagę na rozmiar. Im większe kociołki, tym lepiej. Można też dobrać rozmiar zadając sobie pytanie ile osób będzie biesiadować w tym samym czasie przy kociołku. Ile osób, tyle litrów powinien miec kocioł. Podczas gotowania jedzenie paruje i jest go finalnie mniej, dlatego ta zasada się sprawdza, nawet kiedy naczynie wydaje nam się dużo za duże. Poza tym wielkość kociołka mierzona jest do samego rantu, a nigdy nie wsypujemy składników do pełna. Przy zakupie warto wziąć też pod uwagę materiał, z jakiego zostały wykonane kociołki. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów: stalowe, emaliowane, żeliwne i miedziane. Kazdy typ ma swoje wady i zalety, a wybór zależy głównie od preferencji, potrzeb i budżetu kupującego.